Skönhet
HUD
Att göra ansiktsmasker själv är både enkelt och billigt, vi kommer att ta upp 2 stycken olika typer av ansiktsmasker.
Återfuktning av huden
Du behöver
1 advokado
ev. olivolja
Allt du behöver göra är att mosa advokadon, sedan är den klar för att läggas på torr och solskadad hud.
Om man vill kan man tillsätta lite olivolja, då får masken en liten jämnar konsistens.
Advokado är en fet frukt och har mycket enkelmättat fett, och tillsammans med fettsyrorna, gör det att masken passar huden perfekt. Fettsyrorna tas lätt upp av huden och täpper inte igen porerna.'
Fet och känslig hud
Du behöver
1 gurka
1 potatis
ev. gasbinda
Riv eller skiva mycket tunt gurkan eller potatisen, och lägg det i ev gasbindan, och lägga sedan det på ansiktet. Låt det ligga i en halvtimme och sen är det klart! Har man ingen gasbinda hemma, går det utmärkt att lägga direkt på huden. Med denna masken får du bort svulland och påsighet. Gurkan och potatisen är även perfekt mot akut solsveda, gurkan och potatisen har en svalkande och lindrig känlsa. I Kina lägger man gurkskivor på ormbett.
Vill du hellre köpa en färdig ansiktsmask så har HM och Kicks bra ansiktsmasker för ca 20 kr/ st.
HÅR
Att klippa håret är något vi alla måste göra någon gång, men att gå till frisören kan var dyrt. Då finns det ett billigare alternativ, att besöka elever på gymnasieskolor som går frisölinjen. På större gymnasieskolor även mindre i vissa fall, brukar ha öpppet för kunder minst 1 gång i veckan. Då är det elever från årskrus 2-3 som utför arbetet. På polhemskolan i Lund ser priserna ut så här.
Klippning inkl styling och schamponering - 140 kr
Utväxtfärgning - 260 kr
Färning av hår (Lång hår, axel och ned, klippning ingår) - 550 kr
Så ta reda på vart närmsta frisörlinje ligger, ta reda på priser och när dem har öppet!
NAGLAR
Att lyxa till det med manikyr och pedikyr behöver inte kosta en förmögenhet. Även här gäller det att besöka gymnieskolor. Elever som lär sig att bygga naglar och utföra manikyr och pedikyr. Många gånger söker elverna såkallad "nagelmodeller" som dem kan öva på. Detta är helt kostnadsfritt, dock så är det elverna som bestämmer hur dina naglar kommer att se ut, eftersom dem behöver träna på olika saker. Vill du själv bestämma hur dina naglar ska se ut, så är det bara att höra av sig och boka en tid på närmast skola. Alla gymansieskolor med denna inriktningen erbjuder inte att kunder tas emot, men de flesta skolor gör det.
Naglarna brukar ligga mellan 200-250 kr.
Detta är bara några exempel på vad man kan göra billigare inom skönhet.
Har du några frågor, kan du nå oss på [email protected]
Av Ellinor Jansson
Hur sparar jag pengar när det gäller kläder
Finns känns det fint att unna sig kläder från dom allra dyraste märkerna och dem exklusiva affärerna. Men som studerande och ung räcker oftast i plånboken till det. I detta avsnittet får hur också tips om hur du kan göra nytt av gammalt.
Butiker som Vero Moda,HM eller Gina Tricot är bra butiker som säljer kläder med bra kvalitet för ett bra pris. Vero Moda och Gina Tricot, har sina egna designers och säljer endast sina egna kläder. HM har två stycken avdelningar. En avdelning för sitt märke HM, sen har dem en avdelningen för DIVIDED. HM har också ibland kändisar som Madonna, som är gäst designer hos dem. BIK BOK är också en butik som säljer bra kvalitets kläder med oftast till ett lite högre pris. Alla dessa butiker brukar finnas i dem flesta shopping center, och i dem flesta storstads centrum.
Ett annat alternativ är second hand affärer. Second hand affärer brukar finns lite var som helst, men främst i städers centrum. I second hand affärer hittar du allt från skor till sommar kläningar. Vill du ha ett par jeans shorts till sommaren? Varför inte köpa ett bra jeans på second hand och sen skapa dina egna shorts.
Det finns även hemsidor på internet som säljer kläder begangnat, sidor som www.blocket.se eller www.ebay.com är väldigt bra och lätta att förstå.
Läser du bloggar? Har du någon favorit bloggare/bloggerska?
Håll då utsikt i deras/dens blogg efter något som kallas för "Bloppis", det är en slags loppmarknad som bloggare driver med sina egna kläder,skor, väskor och smycken. Det är ett gyllende tillfälle att fynda!
Hur bloggare driver sina bloppisar varierar lite. Ibland är det mer som en loppmarknad där du klickar på det plagget du är sugen på, och vips så är det ditt. Andra har det mer som en auktion, där du lägger ett pris som du tycker är rimligt och hoppas att ingen bjuder höger. Det brukar oftast stå på bloppisen hur du ska gå till väga.
För att hitta till Bloppisar brukar bloggaren/bloggerskan lägga ut en länk på sin blogg, som är dirket ansluten till bloppisen.
TIPS OCH RÅD
* Har du ett par gammla jeans hemma som du aldrig använder längre? Klipp av dom till ett par shorts, och varför inte sätta på lite nitar på shortens. Nitar klistrar du lätt på med lite pistol lim. Nitar kan du hitta hos Panduro Hobby, för 20 kr/ påse.
* Slitna jeans är snyggt och inte alls svårt att göra själv. Ta fram ett rivjärn, sax, sandpapper eller trubbig kniv och sedan tar du bara jeans och börjar riva, klippa eller skära vart du vill att det ska vara slitet.
* När det gäller Bloppisen, tänk på att det är många som är ute efter plaggen, så det är först till kvarn som gäller.
* Om du har till exempel en gammal tröja som du har tröttnat på, kan du dra fram nål och tråd och syn om den precis så som du vill ha den!
* När det gäller second hand, kan du skapa dina egna kläder av andras gamla.
Endast kreavtiviteten sätter stopp här
Av: Ellinor Jansson
Att söka jobb
Har du tänkt att jobba efter studenten är det bäst att du skriver in dig på arbetsförmedlingen så fort som möjligt.
Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten, de hjälper dig att hitta ett arbete som passar dig och de vet vart det finns jobb. Att gå med i arbetsförmedlingen är helt kostandsfritt. Arbetförmedlingen finns i stort sätt i alla kommuner, men skulle arbetsförmedlingen inte finns i just din kommunen kan du besöka närmsta storstad eller närliggande kommuner. Där finns de granterat.
Ett annat sätt att söka jobb är att du tar med ditt CV och personligen går runt i butiker, caféer eller andra affärer och frågar dem om de behöver ny personal. Då får de se hur du ser ut, prata med dig, få ett första intryck av dig och får en känlsa av att du är ambitiös. Presentera dig, berätta varför du är där och kom ihåg: Var artig!
Ett annat tips är att lägga upp dig på olika jobbsidor som till exempel www.abc-annons.se, www.grannar.se där man kan lägga in en egen annons och skriva vad det är för jobb man söker, hur man är som person, vilka egenskaper man har och vilken/vilka utbildningar man har.
Ett annat alternativ för att hitta jobb är om man har någon kompis, familj eller bekant som känner någon som kanske söker arbetare. Sommarjobb är också ett bra alternativ, kanske leder det till ett deltidsjobb, eller heltidsjobb.
ATT TÄNKA PÅ
Att man oftast får jobba upp sig.
Att alltid bemöta folk bra och inte att vara krävande. Du kan alltså inte gå till arbetsförmedlingen och förvänta dig att få ditt drömjobb, du kanske för nöja dig med något annat så länge.
När du ska till en jobbinterljuv, läs på om företaget innan och ha vårdad klädsel.
Får du ett deltidsjobb? Tacka inte nej till det, kanske leder det till en heltidsjobb (om du inte är i stort behov av heltidsjobb)
Du bör inte heller tacka nej om någon ber dig att jobba deras pass någon gång, det visar bara att du är villig att arbeta vilket är ett gott tecken i arbetsgivarens ögon.
Kanske måste du städa, torka golv eller gå ut med soporna. Tacka inte nej till en arbetssyssla även om du tycker att den inte passar dig.
TIPS OCH RÅD
Är ni ett gäng kompis som ska söka jobb? Sätter er ner tillsamans och skriva era personliga brev, kanske vet dina kompisar något om dig om som du inte varit uppmärksam på.
Anordna en låtsas jobbinterljuv med någon av dina vänner eller din familj. Då får någon annan se hur du agerar vid en intervju och kanske ge dig råd om hur kan förbättra dig.
Har du ett jobb? Fråga då om någon på din arbetsplats om de skulle vilja vara din referens.
Under sommaren är det många företag som söker arbetare under de veckor som deras anställda är på semster, ta chansen!
Av Ellinor Jansson
Nöje
Bio
Kino
Kino drivs av Folkets bio som bildades 1973. De visar långfilmer, kortfilmer, spelfilmer och dokumentärfilmer från hela världen. De arrangerar även festivaler, temaveckor och specialvisningar. De visar också både svensk och utländsk barnfilm. Även skolbio ingår i deras verksamhet. 1987 fick Folkets Bio sin första biograf i Lund. Det är biografen Södran som ligger i Mejeriet. 1994 öppnade Kino.
På Kino i Lund kostar en film om man är under 20 år, student eller pensionär 70 kr (ordinariepris är 90 kr eller mer på en film över 130 minuter)
Ibland visas filmer för ett billigare pris, exempelvis har de den 3/11 s.k. höstlovsbio då de kommer visa filmen Oceans för 55 kr. På SF-bion i Lund kostar samma film 95 kr.
Köper man ett Kinokort får man se fem filmer för 300 kr.
På Södran gäller samma pris (70 kr om man är under 20, student eller pensionär). Ordinariepris är 75 kr.
Hemmakväll
Samla dina vänner och ha en mysig hemmakväll eller en picknick. Hyr en film och be alla ta med sig något gott, ingenting slår ett knytkalas!
Lätt och billigt godis:
Rischoklad
200 g choklad
1 matsked matolja
Puffat rostat ris
Smält choklad och olja i ett vattenbad eller i mikron och rör det till en jämn smet. Rör ner riset och se till att det blir täckt av chokladen. Klicka ut det på smörpapper och låt det stelna.
Daim (utan mandel)
3 matskedar smör
¾ matsked strösocker
1 matsked sirap
1 matsked vetemjöl
1 tesked kakao
Smält smöret och tillsätt de andra ingredienserna. Rör om. Koka upp och låt sjuda i ca tre minuter . Börja ta tiden när de första bubblorna syns. Lägg smörpapper på en tallrik och häll ut smeten på den. Låt den kallna och bryt den sedan i bitar.
Marshmallowsklubbor
10 stora marshmallows
100 gram choklad
10 grillspett i trä
Strössel
Smällt chokladen i ett vattenbad och låt den svalna. Trä marshmallowsen på grillspetten och doppa dem i chokladen. Häll på strössel.
Nattklubb
Hipp Malmö – Med I <3 party-kort kostar det 60 kr om du kommer innan kl 24, utan kort kostar det 120 kr.
Chili Malmö - 120 kr inträde.
Slagthuset Malmö – med Whitekort kostar det 60 kr om du kommer innan kl 24, utan Whitekort kostar det 120 kr.
Deep Malmö – 100 kr inträde.
Vårt tips är att skaffa medlemskort, då kommer du in billigare!
Av Amanda Runnerstam
Mattips!
10 tips
Studentmat
- Kolla in olika matbloggar/hemsidor om mattips. Där brukar även priset stå .
- Storhandla, på så sätt handlar du inte varje dag och då handlar du inte onödiga grejor.
- Sätt INTE upp någon ”ej reklam” skylt. Kolla igenom reklamen och titta efter extrapris på mat och gör en matlista.
- Skriv alltid en matlista så att du bara handlar det du behöver.
- Köp inte färdig mat.
- Köp storpack och frys in, du sparar mycket pengar på det
- Grönsaker är nyttigt men ofta blir salladen dyrare än maten. Håll dig till säsongs grönsaker.
- Skippa moralen, plånboken bryr sig dessvärre inte om miljöproblem eller annat.
- Utnyttja vänner och bekantas kompetens inom mat.
- Var inte rädd att ta emot hjälp. Erbjuder någon dig på middag, tacka ja!
Av Mia Lundgren
Matbloggar och hemsidor
Tips på matbloggar och hemsidor
www.14dagars-studentmat.blogspot.com Denna blogg är inte uppdaterad sedan 2008 men recepten är bra. Priset kan vara annorlunda idag. Det är två tjejer som gick gymnasiet för två år sedan som hade studentmat som projektarbete.
www.metrobloggen.se/studentmat Även denna blogg är sedan 2008. Recepten är många och den är gjord av en kvinna som läste på högskolan och blev trött på studenter som klagade på nudlar och spagetti. Hon levde också fattigt och ansåg att hon åt lite mer avancerad mat men det var inte mycket dyrare.
www.studentkrubb.se Det är två killar som är grundare av denna hemsida. De hämtar inspiration
från recept.nu och de skriver ut pris och svårighetsgrad på sina recept.
Av Mia Lundgren