LKF

LKF www.lkf.se  står för Lunds Kommuns Fastighets AB och bildades 1947. De erbjuder bostäder i Lund, Dalby, Veberöd, Södra Sandby, Veberöd, Genarp och Revinge. Totalt äger de och förvaltar ca 87 000 bostädslägenheter. Förutom bostäder äger LKF också de flesta av Lunds kommuns äldreboende, några stadsdelscentrum som rymmer handel och service och affärslokaler inne i centrum.

LKF erbjuder både radhus och flerfamiljshus. Till radhus räknas även villor, kedjehus och parhus. LKF har även bostäder som är byggda för att erbjuda särskilt god tillgänglighet för personer med funktionshinder. Det finns också bostäder för de som önskar en aktivare gemenskap och ett djupare engagemang i boendet än vad ett vanligt hyresförhållande erbjuder.

Vilka kan få lägenhet av LKF?

Alla som har fyllt 18 kan anmäla sig till LKFs bostadskö. En ledig lägenhet erbjuds i första hand till Lundabor. En Lundabo är du om du arbetar, heltidsstuderar på universitetet eller har din bostad inom kommunens gränser eller om du har motsvarande anknytning till kommunen. En ledig lägenhet erbjuds i kötidsordning till den som har anmält sitt intresse på LKFs hemsida. Är du anmäld i LKFs bostadskö och har bott i en av deras fastigheter i minst ett år får du dubbel kötid jämfört med andra sökande och prioriteras på det sättet före de andra.

Förutsättningar att bli hyresgäst

Söker du bostad av LKF kontrollerar de alltid anställnings- och inkomstförhållande, hyresbetalningar och hur man skött sig i nuvarande/tidigare bostäder och om det finns registrerade betalningsanmärkningar eller skulder. De ser också om du tidigare har varit hyresgäst hos LKF. Ibland kan de kräva kompletterande säkerhet såsom borgensåtagande (att lova att betala en annans skuld eller banklån om denna inte klarar av det) för dina förpliktelser enligt hyresavtalet. De kontrollerar också att antalet boende som ska bo i bostaden är rimligt för bostadens storlek.

Efter att de kontrollerat detta bedömer de om du har en sådan ekonomisk situation att du klarar av att betala hyran för bostaden du söker hos LKF.

Att söka bostad

Har du fyllt 18 år kan du registrera dig på LKFs hemsida. Där kan du också lägga in en egen sökprofil. Då har du möjlighet att få ett e-postmeddelande när en bostad som motsvarar dina önskemål blir lediga. Lediga lägenheter erbjuds i kötidsordning. Din kötid räknas från och med den dag du registrerar dig. Du måste förnya din registering inom 365 dagar från de att du senast förnyade. Annars stryks du ut kön. Förnya gör man genom att logga in där du registrerat dig. Du behöver inte göra något men det är bra att titta igenom så att dina uppgifter fortfarande stämmer. Tecknar du ett hyresavtal med LKF stryks du ur kön. När du flyttat in i bostaden kan du ställa dig i kön igen men kommer att vara spärrad från att söka en ny bostad i 12 månader. Du stryks även ur kön om du tre gånger: tackar nej eller inte svarar på ett erbjudande om visning, tackar nej efter visning, blir erbjuden en lägenhet du först tackar ja till men sedan ångrar dig eller av andra skäl inte undertecknar något hyresavtal.

Det är du själv som måste se efter vilka lägenheter som är lediga. Varje lägenhet ligger publicerad på LKFs hemsida i minst sju dagar. Dessa dagar kan du anmäla ditt intresse för lägenheterna. Du kan anmäla intresse till max sju lägenheter åt gången. Har du anmält intresse kan du när du vill ångra dig och ta bort din intresseanmälan under de dagar lägenheten ligger uppe som ledig. När anmälningstiden gått ut får alla med längst kötid av de som anmält sitt intresse ett erbjudande om visning av lägenheten. Detta brukar normalt vara för 5-10 personer. Sedan måste du lämna besked om du vill ha lägenheten eller inte. Tackar du ja till ett erbjudande om lägenhet/visning av lägenhet måste du gå in och uppdatera dina registreringar om dig och dina förhållanden. Uppgifterna kommer att användas som underlag när det bestäms vem som ska få lägenheten. Har många tackat ja till lägenheten är det den med längst kötid och som uppfyller alla krav som får den.

 
Av Amanda Runnerstam


Kommentarer
Postat av: MODEMARTIN

Hittar du på något kul i veckan? :D

2011-01-10 @ 19:52:14
URL: http://www.modemartin.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0