Skillnad mellan olika bostadstyper


När man ska flytta hemifrån är det en massa frågor om som dyker upp. Vad är skillnaden mellan olika bostadstyper? Vilken typ är den billigaste? osv..

Här kan du läsa om olika bostadstypers för- och nackdelar.


Hyreslägenhet

Det är när man inte äger bostaden. Behöver du hjälp med service är det hyresvärden som har hand om det. Det finns också regler för vad du inte får göra.
Om något går sönder behöver du själv inte stå för kostnaden. Hyresvärden har ansvaret. Oftast ingår el och värme, ibland även tv kanaler.
Det är inte tillåtet att t.ex. måla om eller dekorera lägenheten som du själv vill vilket kan vara påfrestande.


Hyra i andra hand

Det betyder att du hyr utav en hyresgäst och då blir den personen din hyresvärd. Däremot måste man ha tillåtelse av hyresvärden för att hyra ut i andra hand. Om man inte följer det kan båda parter bli vräkta. Det är nästan samma grej som att hyra i första hand bara att du har en annan hyresvärd. Samma regler gäller som för hyresrätt.


Studentboende

Det kan vara ett eget rum i en lägenhet eller ett rum med gemensamma utrymmen. Det gäller oftast i 10 månader per år och uppsägningstiden är bara en månad. Det som är bra med studentboende är att det är lätt att flytta ut om man skulle sluta skolan eller hoppa av. Det är också billigare. Rummen kan vara allt från möblerade till icke möblerade.


Bostadsrätt

Det kan vara en lägenhet, villa eller radhus. Med bostadsrätt menas det att man köper en andel i en bostadsrättförening. Du äger bostanden tillsammans med andra medlemmar. Man betalar hyra till föreningen varje månad. Man ansvarar själv för underhållning av bostaden. Skillnaden mellan hyresrätt och bostadsrätt är att bostadsföretaget inte är skyldiga att göra renoveringar vid behov utan ansvaret är helt och hållet ens eget.


Hus

Det kan vara en villa, radhus eller kedjehus. Bor man i hus har man stor frihet. Man kan göra nästan allt efter egna behöv (ibland måste man ha speciella tillstånd från kommunen för att göra vissa saker). Äger man hus är underhållningen och servicen eget ansvar.


Kooperativ hyresrätt

Det betyder att hyresrätterna är ägda av en kooperativ förening och du betalar en insats och köper rätten att använda lägenheten. När man flyttar får man tillbaka insatsen som man lade in vid inflytten.


Ägarlägenhet

Du äger din lägenhet precis som du gör med ett hus. Du får göra som du själv vill. Du bestämmer också själv om du vill hyra ut den. Man är medlem i en samfällighetsförening som sköter den gemensamma områden. Detta är en ny typ av bostadsform som infördes 1 maj 2009.

 

Av Mia Lundgren 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0