Skolor efter gymnasiet

Komvux

Komvux är till för dig som kanske valde fel program på gymnasiet och hoppade av eller dig som behöver läsa upp betyg, eller helt enkelt inte har behörighet till högskolan. Det som gör komvux unikt är att man själv väljer om man vill studera hel- eller halvtid, samt vilka ämnen man ska läsa. Komvux ger kurser från grundskolan och gymnasiet. Komvux är till för dig som är minst 20 år. Man är berättigad studiestöd, men det finns olika regler för detta beroende på ekonomi och utbildning.

 

Folkhögskola

Det är en skola på dina egna villkor och passar den som saknar behörighet eller dig som vill utbilda dig inom ett speciellt yrke. Folkhögskolor har ingen styrd kursplan utan skolan kan själv bestämma vad utbildningen ska innehålla. Flera folkhögskolor ligger i små byar och orter.

Det finns två olika utbildningar inom folkhögskolan och det är behörighets givande kurser eller profilkurser. På profilkurser specialiserar man sig på ett ämne, inom folkhögskolan är det ofta musik, teater och andra kulturella områden.

 

Högskola

På högskolan ges utbildningen antingen som ett program eller som fristående kurser. Går man ett program bestämmer skolan vilka kurser som ingår och du är garanterad en plats på alla kurser som ingår. Dessa program leder alltid till en examen. Alla yrkesexamina får man bara om man följer ett program. Vill du läsa fristående kurser väljer du själv vilka kurser du ska läsa och i vilken ordning. Då måste du söka och bli antagen till varje enskild kurs. Du måste också själv kombinera ihop kurser till en examen. Kurser och utbildningar på högskolan mäts i högskolepoäng (hp), t.ex ger en termin 30 hp. Varje kurs avslutas med någon form av examina som kan vara exempelvis en skriftlig tentamen (tenta) eller ett muntligt förhör (munta). Utbildningen på högskolan är indelad i tre nivåer: grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå och det finns två huvudtyper av examen: generell examen och yrkesexamen. Alla utbildningar på högskolan kräver grundläggande behörighet och för de flesta utbildningarna behövs det även ytterliggare förkunskaper: särskild behörighet. Uppfyller du inte kraven för grundläggande behörighet kan du ändå bli antagen på högskolan om du anses ha reell kompetens. Med reell kompetens menas dina samlade erfarenheter från arbetsliv, föreningsliv, kurser och utbildningar. Saknar du de förkunskaper som behövs för den utbildning du vill gå kan du komplettera på komvux, komplettera på folkhögskola eller gå en basårsutbildning.

 

KY -utbildningar

En KY- utbildning är en utblidning på eftergymnasial nivå. En tredjedel av utbildningen består av praktik och utbildningarna skapas efter vad som behövs på arbetsmarknaden. Utbildningarna är oftast två år. Precis som på högskolan behöver man ha grundläggande behörighet och ofta även särskild behörighet för att läsa en KY- utblidning. Finns det fler sökande än platser på en utbildning tittar de efter saker som betyg, särskilt prov, tidigare utbildning och arbetslivserfarenhet. Medelåldern på de som söker en KY- utbildning är 30 år. Utbildningarna är gratis men man betalar själv för litteratur och annat studiematerial.

För mer information: http://www.yhmyndigheten.se/


Av Mia Lundgren och Amanda Runnerstam


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0