Att söka jobb

Att söka jobb är inte det roligaste som finns men här är lite tips och råd om hur man ska gå till väga:

Har du tänkt att jobba efter studenten är det bäst att du skriver in dig på arbetsförmedlingen så fort som möjligt.
Arbetsförmedlingen är Sveriges största förmedlare av arbeten, de hjälper  dig  att hitta ett arbete som passar dig och de vet vart det finns jobb. Att gå med i arbetsförmedlingen är helt kostandsfritt. Arbetförmedlingen finns i stort sätt i alla kommuner, men skulle arbetsförmedlingen inte finns i just din kommunen kan du besöka närmsta storstad eller närliggande kommuner. Där finns de granterat.

Ett annat sätt att söka jobb är att du tar med ditt CV och personligen går runt i butiker, caféer eller andra affärer och frågar dem om de behöver ny personal. Då får de se hur du ser ut, prata med dig, få ett första intryck av dig och får en känlsa av att du är ambitiös.  Presentera dig, berätta varför du är där och kom ihåg: Var artig!

Ett annat tips är att lägga upp dig på olika jobbsidor som till exempel  www.abc-annons.se, www.grannar.se  där man kan lägga in en egen annons och skriva vad det är för jobb man söker, hur man är som person, vilka egenskaper man har och vilken/vilka utbildningar man har.

Ett annat alternativ för att hitta jobb är om man har någon kompis, familj eller bekant som känner någon som kanske söker arbetare. Sommarjobb är också ett bra alternativ, kanske leder det till ett deltidsjobb, eller heltidsjobb.

ATT TÄNKA PÅ

Att man oftast får jobba upp sig.
Att alltid bemöta folk  bra och inte att vara krävande. Du kan alltså inte gå till arbetsförmedlingen och förvänta dig att få ditt drömjobb, du kanske för nöja dig med något annat så länge.
När du ska till en jobbinterljuv, läs på om företaget innan och ha vårdad klädsel.
Får du ett deltidsjobb? Tacka inte nej till det, kanske leder det till en heltidsjobb (om du inte är i stort behov av heltidsjobb)
Du bör inte heller tacka nej om någon ber dig att jobba deras pass någon gång, det visar bara att du är villig att arbeta vilket är ett gott tecken i arbetsgivarens ögon.
Kanske måste du städa, torka golv eller gå ut med soporna. Tacka inte nej till en arbetssyssla även om du tycker att den inte passar dig.

TIPS OCH RÅD

Är ni ett gäng kompis som ska söka jobb?  Sätter er ner tillsamans och skriva era personliga brev, kanske vet dina kompisar något om dig om som du inte varit uppmärksam på.
Anordna en låtsas jobbinterljuv med någon av dina vänner eller din familj. Då får någon annan se hur du agerar vid en intervju och kanske ge dig råd om hur kan förbättra dig.
Har du ett jobb? Fråga då om någon på din arbetsplats om de skulle vilja vara din referens.
Under sommaren är det många företag som söker arbetare under de veckor som deras anställda är på semster, ta chansen!


Av Ellinor Jansson

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0